Evighedstræ nr. 10 i Kalundborg kommune – nr. 94 på landsplan

 Kåret d. 26. maj 2018

Denne smukke, store Guld Hængepil opfylder mange af kriterierne for at bære titlen Evighedstræ i DN regi.

Guld Hængepilen bag biblioteket ud mod bevægelsesparken i Høng er en værdi afløser for den gamle Ask bag den tidligere Dommergård - nu Høng bibliotek. Asken blev udnævnt til Evighedstræ i 2013 – men måtte grundet råd lade livet i 2015. Guldhængepilen er ikke nogen årsunge – men når f.eks. Egetræer kan blive mere end 1000 år gamle, så er dette træ ikke tusse gammelt i denne sammenligning

 Den præcise alder på Guld Hængepilen kendes ikke, men med sin imponerende krone, knudrede grove bark og en omkreds på hele 5 meter og 20 centimer før stammen deler sig i flere stammer vidner om, at det ikke er en årsunge, der nu udnævnes til Evighedstræ.

 At udnævne et træ til Evighedstræ er ikke det samme som en Fredning af træet. Alt for mange gamle og værdifulde træer er fældet uden omtanke, blot fordi der skulle ligge en vej, en bygning eller blot fordi træet skyggede eller dryssede   .

Fældninger uden omtanke for, at træer er hjemsted for sjældne og spændende dyr og planter. Fældning uden tanke for, at træer fortæller historier, der går flere generationer tilbage. Træer giver kølighed på varme dage, optager CO2 og tilfører landskabet stor skønhed.   

Når træets ejer siger ja til at træet udnævnes til Evighedstræ, så er det en frivillig aftale, en hensigtserklæring fra ejerens side om, at passe på og bevare det smukke og biologisk værdifulde træ, så længe, som det er muligt         .
Det er også en hensigtserklæring om, at den dag træet ikke mere kan stå, så får det lov til, at henligge som dødt ved til stor glæde for insekter, fugle, laver, mosser og andre smådyr. Enten på det sted, hvor træet i et, to eller tre hundrede år har groet, eller hvis det ikke er muligt, så et andet sted.